W dzisiejszych czasach każdy z nas może zostać fotografem. Wystarczy mieć telefon, jeden program do obróbki i trochę cierpliwości. By zostać dobrym fotografem musimy wygryźć się w teorię i dużo ćwiczyć. Szukać własnego stylu, umieć dobrać odpowiedni sprzęt i co najważniejsze nauczyć się malować światłem.

Dobrze wiemy, że czasem jedno inspirujące spotkanie może nas do tego celu przybliżyć o wiele szybciej niż godziny spędzone nad podręcznikami. Dlatego chcemy serdecznie zaprosić Was na warsztaty, które organizujemy wspólnie z Domową Spiżarnią. To już nasze drugie warsztaty, o pierwszych możecie poczytać tutaj:
Uwij wianek z Bierz Go Bukiet i daj się sfotografować AŻ Miło – nasze pierwsze warsztaty.

Warsztaty fotografii kulinarnej
Tym razem będą to warsztaty na których skupimy się tylko na fotografii kulinarnej. Warsztaty skierowane są do amatorów, którzy chcą opanować podstawy fotografii kulinarnej i nauczyć się robić zdjęcia w warunkach dziennych, bez ogromu lamp i wymyślnego sprzętu.
Nie ma znaczenia, czy jesteś blogerem kulinarnym, restauratorem, szefem kuchni, producentem żywności, profesjonalnym fotografem czy gospodynią domową. Jeśli chcesz nauczyć się fotografować jedzenie w prosty, lecz piękny i niebanalny sposób – te warsztaty są dla Ciebie. Wymagana jest jedynie podstawowa wiedza fotograficzna oraz znajomość obsługi własnego sprzętu.

Czego się nauczysz na naszych warsztatach?
- Dowiesz się jakiego sprzętu używać, jakie obiektywy są najlepsze do fotografii kulinarnej.
- Jakie programy do obróbki sprawią, że zdjęcie będzie doskonałe. Jak obrabiać zdjęcia szybko nie marnując całego dnia.
- Pokażemy Wam jak operować światłem zastanym i sprawnie zorganizować sesję kulinarną.
- Na warsztatach nauczymy się podstaw kompozycji w fotografii kulinarnej (do wykorzystania również w innych dziedzinach fotografii).
- Dowiesz się o podstawach sztuki stylizacji kulinarnej. Jak opowiadać historię i budować odpowiedni nastrój na zdjęciach jedzeniowych.
- Dowiesz się jak w tani sposób urządzić studio we własnym mieszkaniu.Co jest potrzebne aby zacząć fotografować potrawy?

Warsztaty podzielone będą na 4 lekcje:
- Sprzęt, programy do obróbki, programy do social media – zajęcia teoretyczne
- Światło, kadrowanie i kompozycja – zajęcia praktyczne
- Stylizacja i rekwizyty w fotografii kulinarnej – zajęcia praktyczne
- Obróbka zdjęć plus omówienie zdjęć kursantów

Co każdy uczestnik musi mieć?
- Aparat z w pełni naładowaną baterią + ŁADOWARKĘ
(będziemy używać trybów, które bardzo szybko wyładowują baterie)
- Obiektywy, ktore się posiada
(preferowane: 50mm lub 24–70mm lub 100mm, choć nie są niezbędne)
- Statyw
(rzecz konieczna w systemie pracy, którego będziemy się uczyć)
- Coś do robienia notatek
(będzie bardzo dużo użytecznej wiedzy z zakresu kompozycji, zdecydowanie za dużo, aby zapamiętać bez notatek)
- 5–6 swoich zdjęć
(najlepiej kulinarnych) zgranych na pendrive – posłużą do zaprezentowania siebie na wieczorku zapoznawczym 🙂
- Jeśli Uczestnik ma ochotę (bo np. jest producentem żywności lub cukiernikiem) może ze sobą przywieźć swoje wyroby kulinarne do sfotografowania (prosimy to uprzednio skonsultować mailowo z nami).

Tutaj znajdziecie wszystkie szczegóły:
